Proje Trakya bölgesindeki yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan enerji darboğazını aşmak için alternatif enerji kaynakları yaratma düşüncesine hizmet etmektedir. Bugün ülkemizde tüketilen elektrik enerjisinin % 29.1’ i doğalgaz, % 20.6 sı kömür, %35.4 ü hidrolik ve sadece %0.34’ ü güneş enerji kaynağından oluşan santrallerden elde edilmektedir. İhtiyaç duyulan enerjinin çok büyük bir kısmı için dışarıya bağımlı olan ülkemiz ve bölgemiz açısından durum çok daha ehemmiyetlidir. Projemiz ile güneş enerjisinden faydalanarak içme suyu kuyularının ihtiyacı olan elektrik enerjisinin solar sistemle güneşten elde edilmesi ülkemizin yenilenebilir enerji konusundaki atılımları katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Bölgeyi ele alarak oluşturulan potansiyelleri yenilenebilir enerji ile harekete geçirme planıyla İdaremiz tarafından yeşil enerji alanında projeler geliştirilmiştir. Bunlardan bir tanesi ise, Kırklareli İl Özel İdaresinin Trakya Kalkınma Ajansı 2016 Küçük Ölçekli Mali Destek Programına sunduğu ve hibe almaya hak kazandığı “ Suyumuz Güneşten Geliyor Projesi” dir. Proje 16.08.2016 tarihinde başlamıştır. Projenin toplam bütçesi 166.911,00 TL olup bunun 58.418,85TL (%35) İl Özel İdaresi, 108.492,15 TL ( %65) Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmiştir. İhale bedeli 101.313,62 TL’ dir.
Proje, Kırklareli Merkez İlçe Köylerinden Üsküpdere ve Karıncak ortak güneş enerjisi üretimi altyapısı kurularak içme suyu kaynaklarından çekilen suyun belli mesafedeki depoya pompalanması görevini yapan pompalar için ödenen yüksek enerji bedellerinin önlenmesi amaçlanmış ve Ocak ayından itibaren Üsküpdere ve Karıncak köylerinin elektrik faturalarında %58 düşüş gerçekleşmiştir. Geçen yılki Mayıs ayı elektrik faturası 1.393 TL iken bu yılki fatura 597.89 TL’ ye gerilemiştir. Güneş enerjisinden faydalanarak içme suyu depolarında çalışan motorlar için solar sistem kullanılması; günlük yaşam kalitesinin arttırılmasına, alt yapı desteği ile kırsal ve kentsel alanlarda sosyal ve kültürel alt yapının geliştirilip yaşam ve çevre kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak atılan en önemli adım olmuş, proje kapsamında 20 KW lık Paneller Köy tüzel kişiliği arsasına kurulmuştur. Böylece Trakya bölgesinin kırsal alanlarında enerji verimliliği adına farkındalık oluşturularak diğer köyler adına bir prototip oluşturulmuştur. Projenin toplam süresi 12 ay olup 17.08.2017 tarihinde sonlanacaktır.